ÜDVÖZÖLJÜK WEBOLDALUNKON

1 Euro = 386 Ft
MINIMÁLTÓL A LUXUSIG, CSALÁDI HÁZTÓL A VILLÁIG, MINDENT EGY HELYEN BETTYTŐL!
-
1 Euro = 386 Ft

Mennyi illetéket kell fizetni, a vevő költségei


2016-08-09

Az ingatlant vásárló a következő költségeket viseli:

 • szerződéskötési költségek, pl. ügyvédi munkadíj, tulajdoni lap kikérése
 • illeték
 • az átvétel és a tulajdonosváltás ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésének költségei

Mikor kell illetéket fizetni?

Illetéket kell fizetnie mindenkinek, aki ingatlant vásárol (az ingatlan adásvétel az úgynevezett visszterhes vagyonátruházás kategóriájába tartozik), melynek részleteit az 1990. évi XCIII. törvény szabályozza.

Mennyi illetéket kell fizetni?

A fizetendő illetéket az ingatlan forgalmi értéke alapján kell számolni. Amennyiben az ingatlan vagyoni értékű joggal terhelt (pl. valakinek haszonélvezeti vagy használati joga van) vagy a tulajdonszerzéskor ilyen jogot alapítanak, akkor annak értékét le kell vonni a forgalmi értékből, így csökken a fizetendő illeték.

Lakás vagy ház esetén a forgalmi értékből le kell vonni a vásárláshoz kapott lakásépítési kedvezmény összegét (ha a vásárló rendelkezik ilyennel), ezzel csökken a fizetendő illeték mértéke, mely sávokban változik:

 • az ingatlan értékéből 1 milliárd forinting 4%-ot kell fizetni
 • amennyiben az ingatlan értéke meghaladja az 1 milliárd forintot, az afeletti rész után 2%-ot kell fizetni
 • a fizetendő illeték maximum 200 millió forint lehet

Léteznek azonban emellett különböző illetékkedvezmények és - mentességek, amelyek azonban nem összevonhatók, mindig csak a számára legkedvezőbbet választhatja a vevő:

 • Illetékmentesség akkor áll fenn, ha a vásárolt ingatlan értéke kisebb, mint az egy évvel korábban vagy egy évvel a vételt követően eladott lakástulajdon értéke.
 • lakások egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja a 2 lakás árának különbözete, a 4%-os illetéket csak ez után az összeg után kell megfizetni. 1 éven belül vásárolt és eladott (a sorrend nem számít) lakás esetén az illeték alapja szintén a 2 lakás árának a különbözete, a 4%-os illetéket csak ez után az összeg után kell megfizetni.
 • lakóház építésére alkalmas telek megszerzése illetékmentes, ha a vevő vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít és ezt jogerős használatba vételi engedéllyel igazolja.
 • újépítésű ingatlan első értékesítése esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes, 15-30 millió forint közötti vételár esetén a 15 millió forint feletti részre kell csak illetéket fizetni, 30 millió forint feletti érték esetén viszont nincsen kedvezmény.
 • 35 év alattiak első lakástulajdon szerzése kedvezményes – 2%-os illetéket kell csak fizetni – amennyiben az egész lakás forgalmi értéke 15 millió Ft alatt van.
 • 12 havi kamatmentes részletet kapnak 2014 januárjától nem csak az első lakást szerzők, hanem mindenki, aki igényli azt. 
 • haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt vásárlás esetén a vagyoni értékű jog összegét le kell vonni az ingatlan értékéből az illeték számítása előtt.
 • Önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő lakás vagy ház vásárlásakor nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

2014. januárjától új szabályként mentes továbbá a visszterhes vagyonátruházás egyenes ági rokonok (tehát szülő-gyermek, nagyszülő-unoka viszonylatában) és házastársak között, illetve házassági vagyonközösség megszüntetése esetén.

A lista nem teljes, csak a leggyakoribbb eseteket sorolja fel.

BETTY INGATLANIRODA

E-mail:

betty.ingatlan@t-online.hu bettyingatlan@bettyingatlan.hu

Telefon:

+36 20 9387 318

Fax: