ÜDVÖZÖLJÜK WEBOLDALUNKON

1 Euro = 386 Ft
MINIMÁLTÓL A LUXUSIG, CSALÁDI HÁZTÓL A VILLÁIG, MINDENT EGY HELYEN BETTYTŐL!
-
1 Euro = 386 Ft

CSOK változások 2019


2019-01-28

Senki ne értse félre, nem a támogatást terjesztették ki a kettő gyermekes családokra, hanem a kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitellehetőséget. vagyis a kétgyerekesek 10, a háromgyerekesek pedig 15 millió forintig vehetik majd igénybe 2019-től a kölcsönt.

A hitel azonban csak az új ingatlanok vásárlása esetén vehető igénybe, ezért nem valószínű, hogy sokan élni fognak a lehetőséggel, mivel az “új” két gyerekesek már lecsúsznak az alacsony ÁFA szabályokról, így amit nyerne a CSOK kedvezményes hitellel, azt elviszi a 27%-os ÁFA, mer az csak 2019. december 31-ig fog élni.

2018. óta ha egy házaspárnak 50-50 %-os tulajdonuk van egy meglévő ingatlanban, akkor a jelenlegi mellé is megveheti a CSOK használt ingatlanát, vagyis a meglévő ingatlanukat nem kell eladniuk. 2018 március 15-től pedig már akár 2 korábbi ingatlan mellé is vehetnek egy 3. használtat ingatant is.

A sokadszorra átgondolt és megváltoztatott – új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló rendeletet, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló rendeletet is, vagyis a Családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) szabályait ismét módosították, így 2018-ban is lényeges pontok léptek életbe (lásd lentebb), 2019-ben pedig lesz a fent említett fontos változtatás. A szabályokat a CSOk bevezetésekor még egyetlen jogszabály szabályozta, melyből aztán két rendeletet alkottak, külön az új és a használt lakásokra. (16/2016. (II.10.) korm. rend és a 17/2016.(II.10.) korm. rend )

Egyrészt sokkal egyszerűbbé vált a CSOk igénylése, mivel csupán nyilatkozatot kell tennünk, hogy megfelelünk a CSOk feltételeinek, az eredeti dokumentumokat nem kell bemutatni, vagyis mindenki felelősséget vállal a dokumentumok valóságáért. Viszont az ügyintézés lakásvásárlásnál 30 nap, lakás építésnél 60 nap lett.

De ne gondolja azt senki, hogy ezt nem ellenőrzi majd senki, mert a járási hivatalok és az adóhivatal is ellenőrzi majd a CSOK kérelmezőket.

Csak a 180 napos tb-jogviszony kell okirattal igazolni. Most már nem csupán a felét, hanem az egész ház bővítést lehet CSOK-ból finanszírozni, sőt a megkezdett bővítésnél is igényelni lehet.

Most már nincs korlát a meglévő tulajdon esetében, új és használt lakás vásárlásánál sincs korlát, bármikor folyósíthatnak, nem vész el a kamattámogatás, míg korábban a folyósításnak hat hónapon belül meg kellett történnie.

Az ÁFA-viszatérítés 5 millióig mindenkire kiterjesztett , aki építkezik és 27%-os ÁFA kulcsos számlát tud felmutatni.

Fontos változás, hogy ha korábban vissza nem térítendő támogatást pl szocpolt kapott valaki, akkor a CSOK-ot ezzel az összeggel kell csökkenteni, vagyis három gyerek után már csak 7,6 milliót fog kapni. Mivel egy gyermekre tekintettel csak egy támogatás igényelhető. Viszont választhatja azt a számítás módot is, hogy (ha van) a többi gyermekre tekintettel igényli a CSOK-ot, akiknél nem vett fel szocpolt. vagyis, volt korábban két gyermeke, akikre szocpolt vett igénybe, de közben született még három, akkor azokra a teljes összeget igényelheti.

(Két gyermek után használt lakás vásárlás esetén 1.430.000.-Ft a támogatás pl.)

A módosítások lényegében azok lettek, amiket már előre megjósoltak, és amiről már több helyen is lehetett olvasni: például azt, hogy addig igényelhető a CSOK, míg a gyermek a 25-öt be nem tölti, de a 25 évét betöltött is bizonyos feltételekkel, vagy, hogy új lakás vásárlásánál már a használatba vételi engedély előtt megkérhető a CSOK, valamint az új jogszabály-módosítás rendezi az osztatlan közös tulajdonban lévő lakások esetében a CSOK-ot.

A jogszabálymódosítás eltérő rendelkezéseket vezetett be az új lakások, és a használt lakások CSOK feltételei tekintetében is. Új lakás-vásárlás vagy építés esetében gyermeknek minősíti a jogszabály 25 éves koráig az igénylő gyermekét. Sőt, ha megváltozott munkaképessége már egy éve fennáll, akkor még a 25. életévét betöltötteket is. Továbbá a magzat már 12 hetes korától meglévő gyermeknek számít a CSOK szempontjából.

A CSOK-ot már a gyámok is igénybe vehetik, ha a gyermek szülei meghaltak és már egy év telt el a gyámság alá vételtől. Az igénylés esetén fontos, hogy együtt költözzenek a lakásba, hiszen csak akkor jár a CSOK, akkor tölti be célját, szerepét.

Az újonnan (2008.07.01. után) épített lakásoknál, melyeknél építési engedély van csupán, de a használatba vételi még nincs meg, benyújtható a kérelem 2017. január 1-től. Kérelmezni lehet ugyan, de folyósítani CSOK-ot majd csak a használatba vételi engedély megszerzését követően fogják.

Építőközösség tagjaként is jár a CSOK kedvezmény. Hogy mi az építőközösség? Azt így már ezen a néven nem találjuk az új Ptk-ban, hanem polgári jogi társasági szerződésre lett átkeresztelve. (a lényege az, hogy többen épület felépítése végett együttműködnek és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást is közösen rendezik. Társasházat hoznak létre, és a benne lévő lakások és helyiségek tulajdonjogát egymás között rendezik.) Ezek alapján tehát a felépítendő házra is lehet már CSOK-ot igényelni, a tulajdonába kerülő lakásra, melyhez be kell nyújtani az építőközösség részére kiállított számlát.

Mi a helyzet az osztatlan közössel? A korábban problémát okozó és a CSOK elé akadályt gördítő osztatlan közös tulajdonú ingatlanok jogi helyzetére is megoldást hozott az új jogszabálymódosítás. Ebben a szakaszban kimondta a jogszabály azt is, hogy a CSOK-os lakásban csak támogatott személy szerezhet tulajdont, de azt is elfogadják, ha az osztatlan közösben a CSOK-kal támogatott személynek kizárólagos használati joga van. osztatlan közös tulajdon esetén ismét igényelhető a CSOK.

Amennyiben a támogatott személy meghalna, és egyenesági rokona (gyermeke, szülője…) házastársa vagy élettársa szerezné meg a tulajdonrészét, a CSOK jogosultság attól még nem szűnik meg.

Továbbra is fontos feltétel, hogy házastársak és élettársak esetében az új lakásban mindkettőnek tulajdonjoga kell, hogy fennálljon. Azt nem mondja ki a jogszabály, hogy milyen arányú, fele-fele, vagy 1/4-3/4-ad, a lényeg, hogy a Földhivatalba be legyen jegyezve a tulajdonjog.

Az új jogszabály szerint a CSOK a kérelem benyújtásakor már megfizetett bekerülési költségre, illetve az épület készültségi fokának megfelelő, még fennmaradó bekerülési költségre is igényelhető 2017. január 1-től.

Kimondja a jogszabály, hogy a CSOK-ot igénylő nem lehet tulajdonos az építtetést végző cégben, de tulajdonos közeli hozzátartozója, sem élettársa nem lehet. Ezeket nyilván igazolni kell, nyilatkozat formájában.

Szolgálati lakásban élők CSOK-ja: most már ők is igényelhetik a CSOk-ot, és ebből kifolyólag mentességet is kapnak a 10 éves bentlakási kötelezettség alól, hiszen ha a támogatott személy és a gyermeke a foglalkoztatási jogviszonyból kifolyólag köteles a szolgálati lakásban lakni, azzal nem sérti meg a CSOK feltételeit, vagyis az életvitelszerű bentlakási kötelezettséget. Ez a rendelkezés az új és használt lakásokra egyaránt érvényes 2017. január 1-től.

Használt lakás vásárlása és bővítése

Ebben az esetben is érvénybe lép a gyermek 25 éves új korhatár meghatározása, mint az új építésű ingatlanoknál, mint ahogyan az osztatlan közös tulajdon szabályai és a gyámokra vonatkozó szabályok is. A használt lakások esetében is nyilatkozatot kell benyújtani a CSOK igénylés mellé, hogy az építési társaságban nincs tulajdonrésze, sem közeli hozzátartozói kapcsolata. A használt lakás vásárlását vagy bővítését szeretné a fiatal házaspár, és megelőlegezett lakáscélú állami támogatásban részesültek, akkor köthetnek CSOK támogatási szerződést, ha a korábbi gyermekvállalásukat már teljesítették.

Abban az esetben, amikor a fiatal házaspár közös és nem közös gyermekeiket együtt nevelik, vagy gyermeket vállalnak, az ilyen párok akkor vagy vállalják, hogy a gyermek születését követően nem igényelnek családtámogatási ellátást, vagy pedig, – ha azt családtámogatási kifizetőhelyen igényli, – benyújtják a szükséges dokumentumokat hozzá a bankhoz (gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcím igazolványa és adóigazolványa) születést követő 60 napon belül. / az a munkáltató, amely tartósan legalább 100 társadalombiztosítási ellátásra jogosult személyt foglalkoztat, köteles társadalombiztosítási kifizetőhelyet létrehozni, vagy e feladatok ellátására megállapodást kötnie/.

forrás: https://www.mixin.hu/magyarorszag/csok-2019-szabalyok

BETTY INGATLANIRODA

E-mail:

betty.ingatlan@t-online.hu bettyingatlan@bettyingatlan.hu

Telefon:

+36 20 9387 318

Fax: